• Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • V týždni od 6. mája do 10. mája 2024 sa uskutoční v rámci jednotlivých vyučovacích hodín I. a II. stupňa Týždeň finančnej gramotnosti. Žiaci si cez rôzne vzdelávacie aktivity a úlohy overia svoje zručnosti v oblasti financií.

             

          • Sen sa stal skutočnosťou

          • Areál našej školy disponuje veľkorysým prírodným prostredím, v ktorom je množstvo listnatých, ihličnatých stromov a zelenej plochy. Rozhodli sme sa preto vytvoriť v časti bývalých políčok priestor, v ktorom by si žiaci prehĺbili svoj vzťah k prírode a životnému prostrediu. Chceli sme vybudovať exteriérovú environmentálnu učebňu, kde by od jari do neskorej jesene mohli deti študovať hmyz, pozorovať rastliny mikroskopom, poznávať listy, kvety, plody a na jeseň si z nich robiť herbáre. V náučnej časti s informačnými tabuľami pozorovať stromy, rastliny, živočíchy, oblaky, fotografovať ich, získané informácie využívať na tvorivé aktivity, súčasne sa dozvedieť nové informácie o odpadoch. Vo vyvýšených záhonoch si dopestovať liečivé rastliny, zeleninu a ovocie. Samozrejme najvýznamnejším  prvkom mala byť učebňa v prírode (altánok), po ktorom naše deti už dávno túžili, doplnená lavicami.

            K tomu, aby sme mohli toto všetko zrealizovať, sme potrebovali peniaze. V apríli 2023 sme preto podali projekt Zelený vzdelávací fond Slovenskej agentúry životného prostredia na základe rozhodnutia ministra životného prostredia Slovenskej republiky, ktorý je finančne podporený z Environmentálneho fondu pod názvom „Dajme škole zelenú“. 2. októbra 2023 sme sa dozvedeli, že náš projekt bol podporený sumou 8000 €.  Naša škola bola prvá na zozname podporených projektov. Od decembra 2023 sme začali objednávať materiál a v marci 2024 začali prvé práce na výstavbe učebne. Postupne sme osadili náučné tabule, vyvýšené záhony, lavice do učebne, gabion, až celý areál nadobudol dnešnú podobu a postupne ho budeme zveľaďovať.

            Pri tomto množstve práce nám veľmi pomáhali

            • naši žiaci, pod vedením pani učiteliek Mgr. Moniky Hlavnovej a Mgr. Ivety Budačovej,
            • Mgr. Ľubica Ševčíková a ostatní učitelia, ktorí priložili ruku k dielu,
            • pani upratovačky a pán školník,
            • rodičia pán Matej Blšták, Michal Krajčík, Tomáš Zeleňák,
            • pán Ondrej Koutný, Igor Líška, Michal Rosypal so svojimi pomocníkmi.

            Všetkým veľmi pekne ďakujeme!

            Finančne projekt podporilo aj Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ v Pastuchove sumou 2000 €.

            Ďalšie výdavky spojené s dobudovaním učebne v sume približne 2000 € sme platili z nášho normatívu.

            Areál bude slúžiť ako vzdelávacie centrum aj deťom z Materskej školy v Pastuchove. Altánok a jeho okolie budú môcť využiť aj rodiny s deťmi, dôchodcovia, či členovia spoločenských organizácií v obci.

            Tešíme sa z tejto učebne, pretože to, čo sa nám zdalo len snom, sa stalo skutočnosťou.

            Vedenie školy


             

             

            Dajme škole zelenú

            Učebňu v prírode žiadal žiacky parlament už niekoľko rokov, no nikdy nebolo na ňu dosť peňazí. Žiaci chceli učebňu, aby sa neučili stále len vo vnútri a aby bolo vyučovanie cez teplé dni zábavnejšie.

            Pri jej výstavbe pomáhala celá škola aj rodičia, buď na hodinách techniky, alebo cez voľný čas. Aj počas Dňa Zeme pomáhali žiaci a učitelia pri dokončovaní výstavby. Popri záhonoch sa osadili náučné tabule s prírodovednou tematikou. Sme radi, že nápad žiackeho parlamentu sa stal realitou. Vieme, že pobyt na čerstvom vzduchu je veľmi zdravý, a preto sa tešíme, že ju už začneme naplno využívať.

            Ďakujeme Zelenému vzdelávaciemu fondu Slovenskej agentúry životného prostredia na základe rozhodnutia ministra životného prostredia Slovenskej republiky, ktorý je finančne podporený z Environmentálneho fondu, ktoré prispelo finančnou sumou na výstavbu tejto učebne.

            Napísali žiaci 8. ročníka

            Simona Rybová, Samuel Ján Paller

             

            Budúcnosť fungovania učebne v prírode pretavila do básne žiačka 4. ročníka Timea  Poláčiková  

            Učenie v prírode

            Učíme  sa  na vzduchu,

            každý  kričí  - juchuchúú!

            Keď  zasvieti  slniečko,

            pošteklí  nás  na líčko.

             

            Pod altánkom  sedíme,

            o prírode sa učíme.

            Živočíchy spoznávame,

            chránené rastliny  netrháme.

             

            Čítame  si  príhody,

            o  deťoch  i z prírody.

            A keď bude  krásne,

            zložíme  aj  básne.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • ZŠ s MŠ Pastuchov oznamuje, že v termíne od 25.04. do 10.05.2024 sa uskutoční ZBER PAPIERA. Zberný kontajner bude umiestnený pred budovou školy a otvorený v čase od 7:15 do 16:00h. Zberá sa bežný papier a tlačoviny okrem kartónu. Budeme radi, ak prinesiete nepotrebný papier a podporíte našu školu. Tešíme sa na Vašu účasť. 

          • Zápis do MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Pastuchov oznamuje,

            že v dňoch  

            06.05.2024 a 07.05.2024

            sa uskutoční v priestoroch MŠ
             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            na školský rok 2024/2025

             

            V zmysle platnej legislatívy ( § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní  a o zmene a doplnení niektorých zákonov ) sa prednostne prijímajú deti:

            • ktoré dosiahli 5 rokov veku do 31.08.2024,
            • dieťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou,
            • deti staršie ako 3 roky,
            • deti, ktoré sú v opatere len jedného zákonného zástupcu

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe elektronickej žiadosti zákonného zástupcu, ktorá je uložená na webovom sídle školy www.zsmspastuchov.edupage.orgHORNOM MENU - pod názvom (Elektronická prihláška) a lekárskeho potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa. 

             

        • Módny týždeň
          • Módny týždeň

          • Žiacky parlament vymyslel pre našich žiakov aj učiteľov Módny týždeň, ktorý sa uskutoční od 29. apríla do 3. mája 2024. Na každý deň bude určený jeden štýl oblečenia: pondelok bude v znamení športového štýlu, utorok sa bude niesť v duchu elegancie, štvrtok bude ,,uletený“, pretože v tento sa môžu kombinovať rôzne farby, vzory, materiály či štýly,  a v piatok môže byť  každý oblečený v tom, v čom sa cíti najlepšie.

        • Týždeň čitateľskej gramotnosti
          • Týždeň čitateľskej gramotnosti

          • Od 23. do 26. apríla 2024 sa bude konať akcia s názvom Týždeň čitateľskej gramotnosti, v rámci ktorej si budú žiaci našej školy rozvíjať a overovať svoje čitateľské zručnosti. Na žiakov 1. aj 2. stupňa  čakajú rôzne aktivity a úlohy, ktoré si pre nich pripravili vyučujúci jednotlivých predmetov, napr. vyhľadávanie informácií v rozmanitých typoch textu, rozhovor o prečítanej knižke, tvorba otázok a odpovedí, dramatizácia rozprávky, aplikácia prečítaného textu do vlastnej tvorby, beseda o obľúbenej knihe.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Tento deň, ktorý je venovaný našej planéte, sa každý rok oslavuje 22. apríla. Dôvodom jeho vzniku je rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Upozorňuje nás na dopady činnosti človeka na prostredie, v ktorom žijeme. Je nevyhnutné, aby sme si uvedomovali, že pre zdravý život potrebujeme kvalitné životné podmienky. Preto aj naša škola si tento deň pripomenie Deň Zeme.

            Jeho program bude nasledovný:

            • zber odpadkov v areáli a okolí školy,
            • brigáda na úprave areálu školy,
            • brigáda na budovaní učebne v prírode.

            1. stupeň brigáduje do 10,55 hod.,

            2. stupeň brigáduje do 11,45 hod..

            Jedáleň a ŠKD sú v plnej prevádzke.

            ​​​​​​​

        • Konzultačný deň
          • Konzultačný deň

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že dňa 15. 4. 2024 sa bude od 16,00 h do 17,30 h  konať  konzultačný deň v budove ZŠ. Máte možnosť individuálne konzultovať prospech a správanie svojho dieťaťa so všetkými vyučujúcimi.

            Stretnutie rady rodičov bude o 16,00 h v riaditeľni ZŠ.

            Stretnutie rady školy bude o 17,15 h v riaditeľni ZŠ.

            Účasť nutná.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Vedenie školy

             

        • ČÍTAJME SI - DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN
          • ČÍTAJME SI - DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • Podujatie organizovala Linka detskej istoty už 15-krát. Cieľom podujatia bolo zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie.

            Tento školský rok sa zapojili do čitateľského maratónu i žiaci 1. stupňa našej školy v počte 53. Žiaci boli rozdelení na 2 skupiny. Prvú skupinu tvorili žiaci 1. a 2. ročníka. Spoločne čítali z knižky Hasičské rozprávky. V druhej skupine boli žiaci 3. a 4. ročníka. Čítali z knižky Humorné rozprávky – Usmej sa, srdiečko.                         

            Každý žiak prečítal časť z knihy potom ju podal ďalšiemu žiakovi. Po prečítaní posledným žiakom deti robili ilustráciu k prečítanému textu. Ako odmenu dostali záložky a nálepky Linky detskej istoty, na ktorých sú uvedené kontakty pomoci.

            Tešíme sa na ďalší ročník. Veď čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť.

        • Odhlasovanie zo stravy cez EduPage
          • Odhlasovanie zo stravy cez EduPage

          • Vážení rodičia,

            od dnes 22. 3. 2024 dávame do prevádzky v module ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ odhlasovanie zo stravy cez EduPage v mobile. Je to rýchle a pohodlné, stačí vám urobiť pár klikov vo svojom telefóne.

            Nezabúdajte, že od utorka do štvrtka treba odhlasovať na nasledujúci deň do 14,00 hod., na pondelok môžete od piatka do nedele celý deň a v pondelok ráno do 7,00 hodiny.

             

            Rodičia detí v MŠ si musia nainštalovať EduPage do mobilu.

             

            Návod na inštaláciu mobilnej aplikácie Edupage  pre mobilné telefóny so systémom Android:

            1. V aplikáciách mobilného telefónu vyhľadajte Obchod Play.
            2. Ťuknutím na ikonu prejdite do Obchodu Play a vyhľadajte aplikáciu Edupage. Majitelia mobilných telefónov Huawei si musia nainštalovať verziu Edupage Alt.
            3. Po nájdení aplikácie Edupage kliknite na tlačidlo Inštalovať.
            4. Odsúhlaste podmienky prístupu aplikácie k funkciám telefónu a počkajte na dokončenie inštalácie.
            5. Po nainštalovaní aplikácie kliknite priamo v Obchod Play na tlačidlo otvoriť, alebo zavrite prehliadač a otvorte aplikáciu ikonkou, ktorá sa práve vytvorila na ploche telefónu. 
            6. Po otvorení aplikácie vyberte prvú možnosť: Prihlásiť sa.
            7. Ak ste škole poskytli emailovú adresu, ale neviete heslo, môžete si ho od systému EduPage kedykoľvek vyžiadať. Postupujte takto: Neviem heslo, zabudol som heslo, heslo mi nefunguje.
            8. Ak ste škole zatiaľ nezadali emailovú adresu, do EduPage sa zatiaľ nemôžete prihlásiť ako rodič. Požiadajte vedenie školy, aby vašu emailovú adresu zadalo do EduPage.
            9. Ak máte viac detí, EduPage vám zobrazí všetky deti, ktorým škola zadala vašu emailovú adresu.
            10. Ak máte na škole viac detí, stačí sa prihlásiť do mobilnej aplikácie rodičovským kontom a automaticky by sa vám mali zobraziť v aplikácii všetky vaše deti. 
            11. Medzi jednotlivými deťmi sa môžete prepínať cez ikonu v ľavom hornom rohu úvodnej obrazovky. Kliknite na meno dieťaťa.

            Postup inštalácie EduPage do mobilu.

            Ako sa prihlásiť do EduPage ako rodič?

            Ako sa v rodičovskom konte prepínať medzi deťmi 

            ZOBRAZENIE ODHLASOVANIA ZO STRAVY V MOBILNEJ APLIKÁCII

            • Kliknite na dlaždicu "Jedálny lístok" - zobrazí sa aktuálny deň. 
            • Ak ešte nie je po termíne na odhlasovanie, je tu červené tlačidlo na odhlásenie - po kliknutí naň ešte aplikácia zobrazí overovací dialóg, či skutočne chcete odhlásiť z obeda
            • Ak je už po termíne, ktorý škola povoľuje na odhlásenie - nie je v jedálnom lístku tlačidlo. 
        • Hľadanie veľkonočných vajíčok
          • Hľadanie veľkonočných vajíčok

          • V utorok 26. marca 2024 bude vyučovanie na našej škole spestrené hľadaním veľkonočných vajíčok v areáli školy. Žiaci 1. stupňa sa budú snažiť nájsť ukryté vajíčka na pridelených stanovištiach počas 2. vyučovacej hodiny a žiaci 2. stupňa počas 4. vyučovacej hodiny. Súťažné tímy budú pozostávať z jednotlivých ročníkov. Nájdené vajíčko získajú vtedy, ak odpovedia správne na  otázku, ktorú im položia žiaci zo ŽP. Po ukončení súťaže sa žiaci dozvedia, ako boli úspešné jednotlivé triedy.

             

        • Oznámenie o riaditeľskom voľne
          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, 920 63 Pastuchov 210, Mgr. Mária Šimunová v súlade s § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 20. marca 2024 z organizačných dôvodov poskytuje žiakom ZŠ riaditeľské voľno. Vyučovanie bude obnovené 21. marca 2024.

             

          • Upozornenie pre rodičov

          • Vážení rodičia, 

                upozorňujeme na oznam MED-ARCH Centra, s.r.o.: 

            dovoľujeme si Vám zaslať termín k očkovaciemu dňu „OČKOVANIE PROTI VÍRUSU HPV“, ktorý usporadúva Trnavský samosprávny kraj v sobotu dňa 6.4.2024 v MED-ARCH Centrum, s.r.o., Starohájska ulica 6755/2 v Trnave.

            Edukačné video:

            Video

             

          • ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA

          • Základná škola s materskou školou, 920 63 Pastuchov 210

             

            pozýva všetkých budúcich prvákov a ich rodičov na

            ZÁPIS DO PRVÉHO ROČNÍKA

             

            Kedy:    4. 4. – 5. 4. 2024

            Ako:     prostredníctvom elektronickej prihlášky cez rezervačný systém aSc agendy a prezenčne v budove ZŠ

             

            Virtuálna prehliadka školy:

             https://www.youtube.com/watch?v=nN-lt4DGjlY

             

            Naša škola ponúka:

            • možnosti výučby cudzích jazykov v jazykovej učebni
            • výučbu v modernej učebni informatiky
            • výučbu v novej modernej učebni chémie a fyziky
            • výučbu v tomto období budovanej učebni v prírode
            • využívanie multimediálnych tabúľ a tabletov
            • vyučovanie techniky v odborných učebniach (dielne a žiacka cvičná kuchynka)
            • výučbu telesnej a športovej výchovy v telocvični a na multifunkčnom ihrisku
            • služby školského špeciálneho pedagóga 
            • inkluzívne vzdelávanie
            • stravovanie v školskej jedálni (desiata, obed)
            • prevádzku školského klubu detí
            • množstvo záujmových krúžkov
            • pestrú paletu podujatí organizovaných počas školského roka

             

            Škola je zapojená do projektov:

            •  Otvorená škola
            •  IT Akadémia
            •  Škola podporujúca zdravie

                                                        

            Rodič (zákonný zástupca) pri zápise predloží: občiansky preukaz, rodný list dieťaťa, u zdravotne postihnutých aj doklad o druhu postihnutia.

            Prihlášky k zápisu do 1. ročníka podajú rodičia elektronicky prostredníctvom aplikácie Elektronická prihláška v hornom menu webového sídla školy, alebo hneď pod textom. Po vypísaní prihlášky si prosím zvoľte termín zápisu prostredníctvom rezervačného systému - posledné modré tlačidlo "Rezervovať termín".

             

             

             

            Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt žiaci

             

        • Diskotéka – vyhodnotenie
          • Diskotéka – vyhodnotenie

          • Posledný školský deň pred jarnými prázdninami si žiaci 2. stupňa spestrili diskotékou. Počas dvojhodinového programu sa striedal tanec so zaujímavými súťažami: podliezanie latky, Just Dance, tanec v pároch na rôzne hudobné žánre, tanec s učiteľmi. Súčasťou programu bola i tombola, traja vylosovaní tanečníci dostali sladkú odmenu. Špeciálnym číslom bola pieseň Zvonky štěstí v podaní Leonarda Lehockého a Samuela Jána Pallera. Porota na základe tanečných výkonov vyhlásila najlepších tanečníkov programu – za dievčatá Valentínu Vontorčíkovú a za chlapcov Nikolasa Ulianka. Atmosféra na diskotéke bola výborná – žiaci tancovali, zabávali sa a potleskom povzbudzovali výkony súťažiacich.

            Veľké poďakovanie patrí žiakom zo žiackeho parlamentu, ktorí sa podieľali na príprave  a uskutočnení programu.