• Zber papiera
          • Zber papiera

          • ZŠ s MŠ Pastuchov oznamuje, že v termíne od 25.04. do 17.05.2024 sa uskutoční ZBER PAPIERA. Zberný kontajner bude umiestnený pred budovou školy a otvorený v čase od 7:15 do 16:00h. Zberá sa bežný papier a tlačoviny okrem kartónu. Budeme radi, ak prinesiete nepotrebný papier a podporíte našu školu. Tešíme sa na Vašu účasť. 

          • Sen sa stal skutočnosťou

          • Areál našej školy disponuje veľkorysým prírodným prostredím, v ktorom je množstvo listnatých, ihličnatých stromov a zelenej plochy. Rozhodli sme sa preto vytvoriť v časti bývalých políčok priestor, v ktorom by si žiaci prehĺbili svoj vzťah k prírode a životnému prostrediu. Chceli sme vybudovať exteriérovú environmentálnu učebňu, kde by od jari do neskorej jesene mohli deti študovať hmyz, pozorovať rastliny mikroskopom, poznávať listy, kvety, plody a na jeseň si z nich robiť herbáre. V náučnej časti s informačnými tabuľami pozorovať stromy, rastliny, živočíchy, oblaky, fotografovať ich, získané informácie využívať na tvorivé aktivity, súčasne sa dozvedieť nové informácie o odpadoch. Vo vyvýšených záhonoch si dopestovať liečivé rastliny, zeleninu a ovocie. Samozrejme najvýznamnejším  prvkom mala byť učebňa v prírode (altánok), po ktorom naše deti už dávno túžili, doplnená lavicami.

            K tomu, aby sme mohli toto všetko zrealizovať, sme potrebovali peniaze. V apríli 2023 sme preto podali projekt Zelený vzdelávací fond Slovenskej agentúry životného prostredia na základe rozhodnutia ministra životného prostredia Slovenskej republiky, ktorý je finančne podporený z Environmentálneho fondu pod názvom „Dajme škole zelenú“. 2. októbra 2023 sme sa dozvedeli, že náš projekt bol podporený sumou 8000 €.  Naša škola bola prvá na zozname podporených projektov. Od decembra 2023 sme začali objednávať materiál a v marci 2024 začali prvé práce na výstavbe učebne. Postupne sme osadili náučné tabule, vyvýšené záhony, lavice do učebne, gabion, až celý areál nadobudol dnešnú podobu a postupne ho budeme zveľaďovať.

            Pri tomto množstve práce nám veľmi pomáhali

            • naši žiaci, pod vedením pani učiteliek Mgr. Moniky Hlavnovej a Mgr. Ivety Budačovej,
            • Mgr. Ľubica Ševčíková a ostatní učitelia, ktorí priložili ruku k dielu,
            • pani upratovačky a pán školník,
            • rodičia pán Matej Blšták, Michal Krajčík, Tomáš Zeleňák,
            • pán Ondrej Koutný, Igor Líška, Michal Rosypal so svojimi pomocníkmi.

            Všetkým veľmi pekne ďakujeme!

            Finančne projekt podporilo aj Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ v Pastuchove sumou 2000 €.

            Ďalšie výdavky spojené s dobudovaním učebne v sume približne 2000 € sme platili z nášho normatívu.

            Areál bude slúžiť ako vzdelávacie centrum aj deťom z Materskej školy v Pastuchove. Altánok a jeho okolie budú môcť využiť aj rodiny s deťmi, dôchodcovia, či členovia spoločenských organizácií v obci.

            Tešíme sa z tejto učebne, pretože to, čo sa nám zdalo len snom, sa stalo skutočnosťou.

            Vedenie školy


             

             

            Dajme škole zelenú

            Učebňu v prírode žiadal žiacky parlament už niekoľko rokov, no nikdy nebolo na ňu dosť peňazí. Žiaci chceli učebňu, aby sa neučili stále len vo vnútri a aby bolo vyučovanie cez teplé dni zábavnejšie.

            Pri jej výstavbe pomáhala celá škola aj rodičia, buď na hodinách techniky, alebo cez voľný čas. Aj počas Dňa Zeme pomáhali žiaci a učitelia pri dokončovaní výstavby. Popri záhonoch sa osadili náučné tabule s prírodovednou tematikou. Sme radi, že nápad žiackeho parlamentu sa stal realitou. Vieme, že pobyt na čerstvom vzduchu je veľmi zdravý, a preto sa tešíme, že ju už začneme naplno využívať.

            Ďakujeme Zelenému vzdelávaciemu fondu Slovenskej agentúry životného prostredia na základe rozhodnutia ministra životného prostredia Slovenskej republiky, ktorý je finančne podporený z Environmentálneho fondu, ktoré prispelo finančnou sumou na výstavbu tejto učebne.

            Napísali žiaci 8. ročníka

            Simona Rybová, Samuel Ján Paller

             

            Budúcnosť fungovania učebne v prírode pretavila do básne žiačka 4. ročníka Timea  Poláčiková  

            Učenie v prírode

            Učíme  sa  na vzduchu,

            každý  kričí  - juchuchúú!

            Keď  zasvieti  slniečko,

            pošteklí  nás  na líčko.

             

            Pod altánkom  sedíme,

            o prírode sa učíme.

            Živočíchy spoznávame,

            chránené rastliny  netrháme.

             

            Čítame  si  príhody,

            o  deťoch  i z prírody.

            A keď bude  krásne,

            zložíme  aj  básne.

          • Zápis do MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Pastuchov oznamuje,

            že v dňoch  

            06.05.2024 a 07.05.2024

            sa uskutoční v priestoroch MŠ
             

            ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            na školský rok 2024/2025

             

            V zmysle platnej legislatívy ( § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní  a o zmene a doplnení niektorých zákonov ) sa prednostne prijímajú deti:

            • ktoré dosiahli 5 rokov veku do 31.08.2024,
            • dieťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou,
            • deti staršie ako 3 roky,
            • deti, ktoré sú v opatere len jedného zákonného zástupcu

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe elektronickej žiadosti zákonného zástupcu, ktorá je uložená na webovom sídle školy www.zsmspastuchov.edupage.orgHORNOM MENU - pod názvom (Elektronická prihláška) a lekárskeho potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa. 

             

        • Módny týždeň
          • Módny týždeň

          • Žiacky parlament vymyslel pre našich žiakov aj učiteľov Módny týždeň, ktorý sa uskutoční od 29. apríla do 3. mája 2024. Na každý deň bude určený jeden štýl oblečenia: pondelok bude v znamení športového štýlu, utorok sa bude niesť v duchu elegancie, štvrtok bude ,,uletený“, pretože v tento sa môžu kombinovať rôzne farby, vzory, materiály či štýly,  a v piatok môže byť  každý oblečený v tom, v čom sa cíti najlepšie.

        • Týždeň čitateľskej gramotnosti
          • Týždeň čitateľskej gramotnosti

          • Od 23. do 26. apríla 2024 sa bude konať akcia s názvom Týždeň čitateľskej gramotnosti, v rámci ktorej si budú žiaci našej školy rozvíjať a overovať svoje čitateľské zručnosti. Na žiakov 1. aj 2. stupňa  čakajú rôzne aktivity a úlohy, ktoré si pre nich pripravili vyučujúci jednotlivých predmetov, napr. vyhľadávanie informácií v rozmanitých typoch textu, rozhovor o prečítanej knižke, tvorba otázok a odpovedí, dramatizácia rozprávky, aplikácia prečítaného textu do vlastnej tvorby, beseda o obľúbenej knihe.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Tento deň, ktorý je venovaný našej planéte, sa každý rok oslavuje 22. apríla. Dôvodom jeho vzniku je rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Upozorňuje nás na dopady činnosti človeka na prostredie, v ktorom žijeme. Je nevyhnutné, aby sme si uvedomovali, že pre zdravý život potrebujeme kvalitné životné podmienky. Preto aj naša škola si tento deň pripomenie Deň Zeme.

            Jeho program bude nasledovný:

            • zber odpadkov v areáli a okolí školy,
            • brigáda na úprave areálu školy,
            • brigáda na budovaní učebne v prírode.

            1. stupeň brigáduje do 10,55 hod.,

            2. stupeň brigáduje do 11,45 hod..

            Jedáleň a ŠKD sú v plnej prevádzke.

            ​​​​​​​

        • Konzultačný deň
          • Konzultačný deň

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že dňa 15. 4. 2024 sa bude od 16,00 h do 17,30 h  konať  konzultačný deň v budove ZŠ. Máte možnosť individuálne konzultovať prospech a správanie svojho dieťaťa so všetkými vyučujúcimi.

            Stretnutie rady rodičov bude o 16,00 h v riaditeľni ZŠ.

            Stretnutie rady školy bude o 17,15 h v riaditeľni ZŠ.

            Účasť nutná.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Vedenie školy